A Lego fajtái:

Magyarországon "teljesen megjelentek":

Vonatok: Legelőször még csak kézzel lehetett tolni, későb:b jelent meg az elemes, majd, transzformátoros táplálás. 2010-ben jött ki Magyarországon egy nagyobb készletsor. Külön készletben, de Creator-ban is találunk vonatokat.

Technic: Ennek a fajtának a Technic név előtt még két neve volt. Az első név egyben az első készletek 1975-ben jelentek meg Expert Series néven. Ezután a jobban kidolgozott termékekkel 2 év múlva Expert Builder néven találkozhattunk. A legvégső nevét, a Lego Techniket 1984-ben kapta. A készleteket munkagépek és robotok  teszik ki a legnagyobb számban.

 

Mindstorms: 2000-ben került piacra a Lego Mindstorms. Egy programozható számítógép, (Mindstorm RCX) és egyéb érzékelőkkel ellátott anyagok segítenek nekünk ”robotokat” építeni.

 

Space:  Ez a téma kezdetben űrhajósokat űrjárműveket ölelt körül. Ezután 2001-ben már űrállomásokat is szerezhettünk magunknak, kicsivel később űrlényeket is kaphattunk hogy teljes űrcsatákat rendezhessünk. 2005-ben Mars Mission néven futó termékekkel találkoztunk a boltokban aminek témája a nevéből adódóan a Mars bolygó felkutatása volt. 2009-ben újabban a Space Police is megjelent.

 

Space Police: Ez a téma a Space téma továbbvezetése, 2009-ben láthattuk először. A téma lényege a csillagközi bűnözőket üldözö csapat a Space Police (Űr Rendőrség). Már a legelső készletekben is voltak űrlények. A készletekben űrhajókat, jó és rossz oldalról egyaránt kaphatunk.

 

Castle:Az igazi Kastély-os Lego-k 1984-ben kerültek piacra. Itt valósághű tornyokat, várakat építhettünk kifejezetten ideillő darabokból. Felálíthattuk a saját középkori hadseregünket. Később mítikus és varászlatos lényeket is kaphattunk a készletekhez. Ez a fajta most külföldon Kingdoms néven fut.

Pirate: Ezt a témát két részletben láthattuk. Az első 1989-ben a második a Space Police-al majdnem egyidőben 2008-ban kezdődött. A készletek hajókat, ijesztő kalózokat és tengeres, szigetes  alaplapokat tartalmaznak. Most 2011-ben megjelent külföldon a Karib Tenger Kalózai Lego-ban.

Búvárok: Mint a Pirate ez is két fordulóban jött ki. Az első téma a hajóroncsokat felkutató és kincseket megszerző búvárokra épült. Ez 1995-ben kezdődött. Ezután még az első fordulóban megalapult az Aqua Raiders nevű lego készletsor amiben a hősök szörnyekkel küzdött meg a kincsekért. A második  forduló 2010-ben lett kapható Atlantis néven.

City: Szerintem ezt mondhatjuk a lego legnagyobb témájának. Akár beszélhetünk róla mint "gyűjtőfogalom", hiszen nagyon sok altáémát foglal magába Pl.:farm, rendőrség, tűzoltóság. A city az egyik legelső témakör, 1970-ben jelent meg a készletcsalád.

Duplo: A lego, szinte teljesen különálló ága, ami el is tér a megszokott lego kockáktól. Persze itt is vannak díszelemek, figurák, és állatok, és egyebek de ezek sokkal nagyobbak, nem annyira szétszedhetőek és erősebbek. Hogy mi ennek a célja? Tekintve, hogy ez a téma a kisebb gyerekeknek készült, nyilván azért nagyobb, tömörebb, és erősebbek az elemek hogy a kisgyerekek ne tudják lenyelni vagy széttörni. A Lego Duplo-nak is van több altémája mint a city-nek.

Ninjago: Ez a téma kicsit ellép a sima építés tematikától és belép a társasjáték témába. Ez a készletsor egy lépést tett a Lego készletek világában. A Ninjago a csontvázak és a ninják között zajló csatáról szól. Ez a téma két féle játékmódot tartalmaz. Az egyik lényege, hogy pörgettyűket gyűjtsünk, persze ehhez is jár egy figura és játékkártyák. A másik lényege pedig a megszokott építés, de ide is tettek különlegességeket. Az egyik érdekessége hogy ebből egy Lego sorozatot is készítettek.

Hero Factory: A Hero Factory szerintem a Bionicle egyik mellékága is lehetne, mert majdnem ugyan az a két téma, bár a Hero Factory is kitér egy témára és a Bionicle is. Ez a téma ugyancsak a jó és a rossz "robotok" harcára épül, de itt jobban meglátszik a kinézeten is hogy ki a jó és ki a rossz. A témában megtetszett az hogy sok féle és nem sablonos kinézetű szereplőket készítettek. A témának egy külön nagy ága is van, ez a Hero Racon Team.

Társasjátékok: A Lego társasjátékok 2009 óta vannak piacon. Ha valaki talán már kezdi megunni a legot akkor fogják magukat és csinálnak valami újat. Na így lettek a lego társasjátékok. Nekem nagyon megtetszett, hogy társasjátékokat kezdtek kiadni, mert ez nekem is eszembe jutott hogy kéne Lego társasjátékot készíteni. Nagyon jó ötletek vannak belőle, itt is megtalálhatunk sok féle variációt, például a legújabb Heroicát.

Atlantis: Ez a téma valójában a búvárok továbbfejlesztése, de belekevertek egy kis mitológiát is így izgalmassá téve a játékélményt. Ebben a témában a búvár-kutatók kutatják Atlantis elsüllyedt, ősi romjait. Itt az ellenségnek az atlantisi őrzők bizonyulnak, akik a kulcsokat védik Atlantis kapujához. Ebben a témában sok újdonságot, vagy régről visszatérő anyagokat találhatunk, mint például a hengerben lévő propeller, amit a régi Ogel-es készletekben találhattunk.

Technic: A technic igazából egy teljesen más világa a legonak. A technic a harmadiik neve az első Expert series volt, a második expert builder. Ezekkel a készletekkel bonyolultnál bonyolultabb dolgokat építhetünk, óriási autókat, munkagépeket vagy akármit. A Mindstorms is ennek az "ágazata" amiben működő robotokat építhetünk

Minifigures: Ezt a készletsort ami már az 5. szériáját futja nagyon jó ötletnek találom, hiszen végül is ezt mondhatnánk Lego zsákbamacskának is. A készlet szériákban fut, amikben 16 különbörő lego figura van, egy állólappal és felszerelésekkel, de itt (eltérően a más legoktól) nem tudhatjuk hogy éppen melyik figurát vesszük meg, ezért is neveztem zsákbamacskának. A zsák szó is igaz rá mert a többi legohoz képest ez zacskóban van és nem dobozban mint a többi Lego.

Creator: Ez a téma leginkább arról szól, hogy egy doboz Legoból mennyi mindent tudunk kihozni. Itt alapból 3 vagy 4 építési útmutatót adnak, de a lényeg hogy te hozz ki belőle minél több mindent. A Creatort 3 nagy részre bonthatjuk. Az első a házak, itt a rész neve már adja, hogy miből áll. A második a járművek, itt például egy doboz Legoból autót, repülőt, és hajót lehet készíteni a leírás alapján. A harmadik az egyéb kategória ami nagyon sok mindenből áll, ezt inkább fel sem sorolom.

World Racers: Ez a téma a Racers egyik továbbgondolása ahol nem az autókat tették a legnagyobb figyelembe hanem az embereket és a motorokat. És nem is a Racerses motorokat hanem azokat amikbe az emberek könnyedén beleszállhatnak. Az autók is maradtak, de ezeket "felszuperálták". Ez a téma Magyarországon ebben az évben jelent meg (2011).

Racers: A Racers volt az első olyan téma, ahol az autókat vették igazán figyelembe. Az autókból voltak kicsik, nagyok, bonyolultak és egyszerűek. Itt megjelent egy olyan minifig alsótest amire ráillett ugyan a fej de nem volt alsóteste és úgy nézett ki mintha kormány mögött ülne. Továbbá motorok is megjelentek amikben ebybealakították a Techniket és az egyszerű legokat. Ennek a témának a továbbgondolása a World Racers.

Power Miners: Talán ez az első vagy a második téma ahol nem csak emberek a főszereplők hanem szörnyek is. A téma a bányászokról szól akik aközben próbálnak értékes kristályokat kibányászni a föld alatt amíg "támadják" őket a kristályszörnyek. Itt újféle járművek jelentek meg fúrókkal, ásókarokkal, és egyéb felszerelésekkel. Továbbá itt megjelent egy óriáskristály is amit sok féle színben találhatunk meg a készletekben.

Bellville: Ez a téma a lányokat vette igazán célbe. Ez érthető, hiszen a legtöbb lego eléggé fiús. Itt igazából nem nagyon történt a legokban változás, csak az minifigeket barbie szerűvé változtatták. Itt továbbá sok rózsaszín, és élénk színű anyag is megjelent, az az előtti legoktól eltérően.

Video játékok: A Legokból készítettek videojátékokat is, de ezek inkább a legos filmátdolgozásokra épülnek mint például: Indiana Jones, Harry Potter.

Lego mesék, filmek feldolgozása: A Lego nem csak a saját ötleteit kamnatoztatja, de a meséket, vagy filmeket is elkészíti Legoból. Persze ezért jogdíjjat kell fizetniük, de viszont a híres filmek Lego mását szép számmal tudják eladni. Ilyen például: Kalib tenger kalózai, Toy story, Indiana Jones, Harry Potter, Verdák 2.

A 7 legoja

Ezen a héten ez a Lego nyerte el a hét Lego-ja címet:

Lego Space Police 8399:

Nézd meg az elemzést!

Ha kiváncsiak vagytok: Elemzés